Gezondheidscentrum.jpg

Wordt logopedie volledig vergoed?

Momenteel zit logopedie nog in het basis pakket. Tot 18 jaar wordt de logopedie vergoed. Wanneer iemand ouder is dan 18 jaar zal de behandeling ten koste gaan van de eigen bijdrage. Wanneer U al aan het maximum van Uw eigen bijdrage zit, zal de logopedie volledig vergoed worden.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Sinds 2012 is de logopedie direct toegankelijk (DTL), dat wil zeggen, dat je zonder verwijsbrief naar de logopedie kan komen. Echter verschilt het nog wel eens van verzekeraar tot verzekeraar of zij hier in mee gaan. Check daarom van te voren bij Uw verzekeraar of U wel/geen verwijsbrief nodig heeft. Wanneer u dat niet wilt, kunt u natuurlijk altijd een verwijsbrief aan Uw huisarts vragen.

Ik ben zonder verwijsbrief gekomen en moet toch een verwijs brief halen, hoe zit dat?

Het kan zijn dat Uw verzekeraar niet de direct toegankelijkheid (DTL) vergoedt. Het kan ook zijn dat tijdens het eerste gesprek iets naar voren komt, wat Uw huisarts toch zou moeten weten. Op zo’n moment krijgt U een brief mee voor de huisarts, waarin een en ander vermeld staat, zodat U via hem/haar alsnog een verwijsbrief kunt aanvragen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt 30 minuten.

Moet ik bij de behandeling van mijn kind aanwezig zijn?

Het is raadzaam dat u aanwezig bij de behandeling, zodat U Uw vragen kan stellen en de logopedist U adviezen kan geven waar U thuis op kunt letten. Dit komt de behandeling ten goede.

Wat neem ik mee wanneer ik de eerste keer kom?

Wanneer U de eerste keer komt, zal er een eerste gesprek zijn, waarin bepaalde gegevens van U gevraagd worden. Het is daarom raadzaam om het volgende mee te nemen:
- ID bewijs
- pasje van de verzekeraar
- verwijs brief
- eventuele rapportage die van belang kan zijn

Ik ben een afspraak vergeten, wat nu?

Wanneer een afspraak wordt vergeten, of niet wordt nagekomen, zult U deze zelf  moeten betalen. Als verzuimtarief hanteer ik het NZA tarief van 2014 €38,03. Dit bedrag kan niet bij de verzekeraar worden gedeclareerd. Deze regeling wordt tijdens het eerste gesprek besproken en U wordt gevraagd hiervoor te tekenen.

Hoelang van tevoren kan ik afbellen/afmailen?

24 uur van tevoren. Er kan gebeld worden naar het gezondheidscentrum en mocht ik nog niet aanwezig zijn dan kunt U een bericht achterlaten bij de receptie. Reeds bekende cliënten kunnen ook op mijn thuis nummer afbellen

Als ik logopedie volg, moet ik dan ook oefenen en hoe vaak?

Om de beste resultaten te behalen, is het noodzakelijk dat er thuis geoefend wordt. Voor de meeste vormen van therapie is het belangrijk dat er elke dag geoefend wordt. Tijdens de behandeling zal er verteld worden, hoe vaak en hoelang er geoefend moet worden.

Ik heb een klacht, waar moet ik die indienen?

Wanneer U een klacht heeft, kunt U zich in eerste instantie tot mij wenden, mocht U niet gehoord worden, dan kunt U contact opnemen met de beroeps vereniging voor logopedisten.

De NVLF: www.nvlf.nl.